13.9.10

Mat och Mode

I veckan har jag jobbat på Ica Malmborgs i Limhamn, en butik som är mycket trevlig
med stort utbud, trevlig personal och underbara kunder som är intresserade av att prova
nya saker.  En butik jag tycker om att jobba i.Uppdraget denna gågn bestod i att bjuda
kunderna på olika sorters ostar från Skånemejerier och Arla. Svensktillverkade av mjölk från svensk kor.
Men osten har en lång historia och kan spåras tusentals år
tillbaka i tiden.
Vid arkeologiska utgrävningar både i Europa och Egypten,
har man funnit redskap för ostberedning från cirka 10000 år
f.Kr. en trolig teori är att då getter och får gjordes till betande
husdjur började också tillverkning av ost.
Under medeltiden blev det vanligare med boskap och allt fler
mjölkprodukter.
Det var framför allt i klostren som kunskapen om osttillverkning
utvecklades och spreds vidare i Europa. Under 1400-talet i Frankrike utvecklades föregångarna till
dagens mjölk kooperativ.
Mjölk, salt, löpe och mjölksyrekultur.
De flesta av vädens ostar består i princip av samma ingredienser.
Men det är ändå stor skillnad mellan dem. Precis som med vin har varje
ost sin egen historia. Ett ursprung, en utveckling eller ett särskilt kännetecken som gör den speciell.
Det börjar med djuret som producerar mjölken. Vart lever det, vad äter det när blir det mjölkat ?
Är mejeriet stort eller litet? Produceras osten med speciella tekniker eller med mögelkultur? Lagras osten kort eller lång tid, varmt, torrt eller fuktigt? Alla dessa kombinationer ger osten sin smak och karaktär.
Detta var bara lite om ostens historia de finnsså mycket mer.

En riktigt bra ostbricka bör inehålla hårda, mjuka, krämiga, milda
och mer karartärsfulla ostar samt get eller får.
Tillbehör till milda ostar. Päron, persikor, vindruvor, färska fikon
är några förslag. 
De mer karaktärsfulla ostarna kräver lite mer smak som paprika, bladselleri,soltorkade tomater.
Prova att servera hackad mörk choklad och honungssyltade valnöttter
tilssamans med gorgonzola nästa gång du serverar ost till dessert.


Jag bakade också Smördegsostsnurror som jag bjöd kundern på.
1 rulle färsk kyld smördeg
2 dl lagrad ost
1 ägg
Lägg smördegen på arbetsbänken och strö över osten. Rulla ihop och skär
centimetertjocka skivor. Lägg på plåten och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 200grader ca 10 -15 minuter. Ett gott drinktilltugg, det tyckte kunderna
smördegsrullarna tog slut !!

På Torsdag kväll hade Sara och Ia på Factory bjudit in sina kunder till en visning av höstens nyheter.
Butiken var inte barafull av glada kunder utan också av underbara kläder från Odd Molly, Hunky Dory, by Maene Birger...........
Man bjöd också på musik, bubbel och wraps. Jag blev glad när jag fick  förfrågan om jag kunde göra wraps till kundkvällen och naturligtvis tackade
jag ja till ett så trevligt uppdrag.

Tack Sara och Ia

Till wrapsen använde jag naturligtvis Sarek tunnbröd från Polar bröd

Factory ligger på Gustav Adolfs Torg 41 i Malmö.
Men man har ocså en nätbutik kolla  på http://www.factorymalmo.se/
Ja nu är en händelserik vecka med olika uppdrag slut

1 kommentar:

Um Pouco Mais sa...

Vad kul Gittan!
Såg just att du har en fin blogg du me :-)

Kram
Sheil