6.9.10

Så är ytterligare en vecka slut och en ny börjat, hjälp jag behöver mer tid !!!!!!


Massor av jobb i veckan som gick men jag koncentrerar mig på Lördagen och Mat.
Bondens egen marknad finns över hela Sverige http://www.bondensegen.com/
I Malmö finns den på Drotningtorget mellan 28 augusti - 16 oktober. Har hört talas om denna marknad
men det har inte blivit av att jag besökt den.
Men nu ska det bli. Började med att bjuda in en en kär väninna på middag, inte kul att laga gourmetmat till sig själv eller hur? Kvällens meny blir vad jag hittar på marknaden.
Oj,Oj massor av folk och köer till alla marknadsstånden, det trodde jag inte men detta är tydligen en populär marknad. Här finns allt man kan tänka sig från gårdarna runt om i Skåne.
Härligt jag älskar verkligen detta, folk, färger och underbara råvaror.
Började med att leta kött men efter att jag sett mig omkring och inte hittat lam som är mitt favorit när det gäller kött så blev det hjort från Bonnarps Hjortgård i Ljungbyhed.
På Hjortgården finns det också ett B&B och för Er somgolfar finns det 4 golfbanor inom rimligt avstånd.
Sedan finns Skåneleden för Er som vill gå men utan klubbor.
Ta en titt på http://www.bonnarpshjort.se/
Finns också en gårdsbutik.
Åter till hjortköttet, tror inte jag lagat hjort någon gång.
Hur steker jag det för att få det perfekt frågade jag Mats
fick då veta att jag skulle ha het stekpanna, mycket smör
( snåla inte ) bryn köttet på båda sidorna och stäng för
värmen. Låt steka klart på eftervärme.
Jag vill ha det lite rosa i mitten så jag passade det noga.
Jag gjorde som Mats sa och det blev fantastiskt.
E hjortkorv med vitlök kom också med hem Mmmmm
super god.

Vidare till Annedals där köpte jag mörötter, rödbetor,rotselleri och gröna bönor.
Underbara grönsaker, doften från morotsblasten får mig att minnas när jag var liten och fick gå upp
tidigt för att dra upp och bunta morötter.
Annedals Gård ligger utanför Rängs by strax söder om Vellinge. Det är en släktgård som funnits sedan 1700- talet. Man har också en gårdsbutik  http://www.annedalsgard.se/

Av sellerin blir det en puré. Enkelt men så underbart gott.
Bara att skala, skära i mindre bita sedan koka i lite saltat vatten. När sellerin är mjuk mixar du med lite smör, grädde. Svartpeppar och salt efter behag.
Morötter och gröna bönor kokar jag bara i lite saltat vatten.

Rödbetorna får bli förrätt, med en getost från Vilhelmsdals. Jag föll för en ost som heter Gettoppen,den är ystad på getens morgonmjölk. Tyckte den var rund och fin i smaken. Passar ypperligt till de ungsbakade rödbetorna. Lade också på lite rosmarin från min balkongodling.
Vilhelmsdal ligger i Tommarp. Dom har många återförsäljare bland annat Möllans ost i Malmö.
Kolla på http://www.vilhelmsdal.se/  och hitta en återförsäljare nära dig.


Hittade också kantareller, måste bara köpa. Dyrt men det är guld, så också naturens guld.
En burk rödlöksmarmelad från Skånehill Gården hamnade också i kassen.

Nu saknas bara potatis. Gessie får ett besök, men oj vad mycket olika sorters potatis dom hade
12 olika sorter !!!!!!!!! Nu blev det svårt att välja, men är lite sugen på Mandelpotatis.
Mandelpotatis är en delikatess och är ett måste till Surströmmingen. Men blir nog god också till hjorten.
Vad jag inte viste var att Mandelpotatisen är en ammal sort som var känd redan på 1800- talet.


Nu är det bara att börja laga mat.
Känns så kul att laga en middag på
bara närproducerade råvaror.
Middage blev god och mycket
uppskattad.


På söndagskvällen var jag hos en annan kär väninna som samma dag
hade kommit hem från enresa i Frankrike.
Där blev jag bjuden på gudomliga ostar direkt från Frankrike och till ostarna ett gott rött vin.
Och fick höra om marknaderna i Frankrike med skaldjur, grönsaker,
frukt och ostar.



När jag skulle gå hem efter en mycket trevlig kväll fick jag en present.
Du kan se den här och den får avsluta.

1 kommentar:

Unknown sa...

Gud vad gott med fois gras!! Pröva med lantbröd och smörgåsgurka :)