9.11.10

Nyfiken på dessertost

OJ vad många dessertostar det finns, vad ska jag ta till ostbrickan?
En ostbricka kan bestå av en enda ost tex en vällagrad Cheddarost,
urgröpt med en sked och smaksatt med portvin.
Men oftast väljer vi att bjuda på flera ostsorter.
Det bör finnas både mild och stark hårdost och två dessertostar, tex en vit
och en grönmögelost. 

Frukt, grönsaker och en marmelad ( S:t Dalfour fikonmarmelad är underbar)
är liksom kex och någon sorters bröd viktiga tillbehör.
Låt ostarna stå framme minst en timma, helst övertäckta.
Så att den hinner tempereras. Då kommer smakerna fram.




Lite tips som är gott till osten.
Ringla akaciahonung och strö över valnötter på Blåmögelost
Prova fikon eller päronmarmelad till Briost
Och nu när det snart är advent och jul kan du göra en god fruktmarmelad.

Katrinplommonmarmelad
100g kärnfria katrinpolmon
1 dl rödvinsglögg
1 msk rörsocker

Fikonmarmelad
250 g fikon
1,5 dl rödvinsglögg
0,5 dl vatten
1 msk rörsocker

Aprikosmarmelad
250 g torkade aprikoser
1,5 dl vitvinsglögg
0,5 dl vatten
1 msk rörsocker

Tärna frukten i mindre bitar, koka dem sedan i glögg ca 10 - 15 minuter
till de blivit mjuka och vätskan kokat bort.

Inga kommentarer: