2.11.10

Recept till ICA MAlmborgs kunder i Limhamn

Inget går upp mot Svenska äpplen, hemligheten med svenska äpplen
är de kyliga nätterna som ger äpplen sin svenska smak, sött och friskt syrligt.
Passa på att göra goda pajer och kakor men prova också att ha äpplen i
sallader och mat.
Här kommer recepten till det jag gjorde vecka 41

ÄPPELCHUTNEY
4 äpplen, 1 gul lök, 1/2 dl råsocker eller farinsocker, 2 msk russin,
1 tsk kanel, 1 kanelstång, 1 röd chili ( hel som du tar upp när chuteneyn är klar ),
1 msk riven ingefära.

Skala och klyfta äpplen, skala och hacka löken.Lägg äpplen, löken och övriga ingredienser i en gryta.
Låt koka på scag värme tills äpplen är mjuka ca 20 minuter


SMULPAJ
5 syrliga äppeln i klyftor i botten på en pajform.
Strö över 2 msk kanel och 2 msk kardemumma.
Riv över 1 dl mandelmassa
Blanda smuldegen
4 dl havregryn, 200 g smör, 4 msk farin eller råsocker.
Finfördela det kylskåpskalla smöret i grynen och sockret
till en grynig massa ( det ska inte bli en deg )
Fördela smuldegen över äpplen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller
till smuldegen fått fin färg och äpplen är mjuka.
Ugnen har du på 200 - 225 grader
Servera med Ekströms goda Festa vaniljsås, om du vispar den lite blir den krämig.

ÄPPELKAKA MED SMÖRDEG

Ugnen ska vara på 200 grader
Skala och kärna ur 5 äpplen
Riv 200 g mandelmassa
2 msk kanel, 2 msk kardemumma
2 Sara Lee färska smördegsplattor
1 ägg
Pärlsocker

Lägg en smördegsplatta på en plåt med bakplåtspapper
Fördela sedan de skivade äpplena, strö över kanel, kardemumma och mandelmassan.
Pensla kanterna med ett uppvispat ägg.
Lägg på en smördegsplatta och förslut kanterna runt om.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Ställ plåten i mitten av ugnen.
Äppelkakan är klar efter ca 20 minuter.
Låt svalna lite på galler utan bakplåtspapper
Servera med  Ica.s goda vaniljglass ,vaniljsås eller vaniljkesella blandat med
en klick vispgrädde.


Inga kommentarer: