6.3.11

Lördagsmiddag med vänner

 Att laga mat till  vänner som uppskattar god mat är underbart.
 Jag brukar planera menyn efter årstiderna men så inte denna gång. Med tanke på kylan skulle det då bli en värmande gryta. Nej det blev en  fantastisk Broccoli- Timbal till förrätt och till den behöver du.

500g broccoli, 50g färska champinjoner, det vita av en purjolök, 1 knippe persilja, 2 msk smör, 1 1/2 dl vitt vin, 2 dl grädde, 3/4 tsk salt, 1 krm peppar, 3 ägg och 1 äggula.

Börja med att sätta ugnen på 200 grader och en långpanna med vatten längst ned.
Skär loss broccoliknopparna från stjälken. Koka knopparna mjuka i lättsaltat vatten, lägg undan några till garnering.
Hacka broccoli stjälkarna, champinjonerna, purjolöken och persiljan.
Smält smöret i en kastrull och låt grönsakerna och de hackade broccolistjälkarna mjukna utan att smöret tar färg. ca 10 min. Häll över vinet och låt koka på svag värme tills ca 1 msk av vätskan återstår, då häller du på grädden och låter småkoka ytterligare 10 min.
När grönsakerna är mjuka kör du dem och broccolitopparna i matberedaren till en fin sås.
Krydda lite med salt och peppar och rör ner äggen och äggulan.
Lägg smeten i smorda portions formar, täck över med folie och grädda i vattenbadet ca 45 min.
Undertiden gör du en härlig paprika sås. Till den behöver du
1 röd, 1 grön och 1 gul paprika som du finstrimlar och fräser i 1 msk smör. Sedan slår du på 2 dl grädde och låter koka på svag värme tills paprikan är mjuk, rör om då och då.
Smaka av med slat och peppar.
Timbalen kan med fördel förberedas och serveras ljummen med varm sås.
Mmmm den är bara så god. Prova får du se.

Mandel och rosmarin panerad bergtungsfiléer med ananas och tomatsås
blev det till varmrätt. Jag serverade fisken med pressad potatis och gravade tomater.

Avslutningen på middagen blev en Jordggubbs Gazpacho
Koka upp 3 dl vatten 1 dl socker till en sockerlage.
Mixa sockerlagen med 3 dl hallon och 1 l jordgubbar till en slät pure,
späd eventuellt med mer vatten
Låt stå kallt gärna över natten.
Servera som don är eller med en skopa vanilj glass.

2 kommentarer:

Ane Kirstine sa...

Uhm Gittan jeg savner dig . Blir helt laekkersulten naar jeg laeser dine opskrifter . Kram Ane

Anonym sa...

Jag med! Laater o ser jaettesmaskigt ut. Heja Gittan! K
kramar fraan atlanten,

Petra o Danga