18.9.11

Glorias Äppelgård

Lördag förmiddag och tid för lite trevliga studiebesök. I dag blev det Glorias Äppelgård
som ligger strax utanför Lund.
Vägbeskrivning finns på deras Hemsida  
www.gloriasappelgard.se

Man har cirka 14 000 träd och det sköts modernt och miljövänligt.

Äpplen förädlas till spännande marmelader, geléer. starka såser, äppelvinäger
och mycket, mycket mer.
Deras produkter säljs i utvalda delikatess-och presentbutiker och i deras
gårdsbutik.

I caféet kan man njuta av nybryggt kaffe och hembakad äppelkaka.

Nu under skördeperioden har man självplockning, det var många som var sugna på att plocka äpplen.
En fin utflykt för hela familjen och barnen tycker det är kul att plocka sina egna äpplen direkt från träden.

Gloria hadel fullt upp med att ta betalt och att laga kaffe till en hel busslast med sugna äppelplockare.
Själv plockade jag en påse Discovery, ett äpple med en söt med                                                             frisk  arom.                                                                                                                                                                        Äpplet Äpplet härstammar från England och togs fram på 1960-talet.                                                                

Det blev också en påse Aroma som är ett hållbart, sött och saftigt äpple.
Äpplet togs fram på Balsgård i Skåne på 1950-talet och är en korsning
mellan Ingrid Marie och Filippa.

Besöket resulterade i en underbar  äppelsmulpaj.

Äppelsmulpaj

Skär 125g kallt smör i bitar och nyp ihop det med 2 dlvetemjöl, 1 dl havregryn, det ska bli en smulig massa. Blanda sedan i 1 dl vitt socker , 0,5 dl rårörsocker och 1,5 tsk flingsalt. Låt vila medan du skalar, kärnarur och klyftar 800g äpplen

( jag tog mina fina Discovery )
Blanda äppelklyftorna med 1 tsk kanel, 1 krm flingsalt och 2 tsk rårörsocker ( går bra med vanligt socker )
Smöra en pajform och lägg i äpplena, riv över 100g mandelmassa.
Fördela sedan paj smulorna över och gräddar i  cirka 20 minuter
i mitten av ugnen som ska vara 225 grader.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Himmelskt gott



Inga kommentarer: